La bonhomia dels llibres Respon

Eduard Barcons
Politòleg i Comissionat a la Catalunya Central pel Colpis
Gerent del Consell Comarcal del Berguedà. Coordinador de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà i de l’Associació de Desenvolupament Rural de la Catalunya Central. Vicepresident del Casal d’Europa del Berguedà
@Ebarcons

Recordo quan era força petit que quan acabava l’escola corria cap a casa per veure un documental, crec a TV2, que explicava tant la històrica contemporània com especialment la resolució de conflictes internacionals. Amb el pas del temps em condicionà en el desig d’aprendre sobre països, en l’elecció dels estudis i com no, per tractar d’incorporar tots els punts de vista a l’hora de jutjar objectivament els conflictes i no caure amb anàlisis presentistes …

No per aquesta sèrie… però segurament estarem d’acord que després de veure una pel·lícula del “James Bond”, la “La vita è bella” … es remou el nostre interior fins al un punt de poder condicionar la nostra conducta futura. Ja sigui pel fet d’emmirallar-nos amb el protagonista o pel fet d’empatitzar amb la problemàtica…

Amb la música o bé els llibres també passa quelcom similar… fa uns anys vaig llegir força sobre “humanisme, lideratge, compromís cívic” i, el resultat, fou passar una època en què a tot arreu posava damunt la taula “valors, valors”…

Després de molts anys, per mitjà d’un altre llibre escrit pel premi Nobel Daniel Kanheman “Pensar ràpid, pensar lent” he entès que aquest fenomen s’anomena “priming”. Bàsicament, és l’impacte que alguna cosa que hem percebut en el passat, provoca pensaments o conductes en el present, sense que en siguem conscients. Aquest concepte psicològic té efectes en el nostre dia a dia, i enormes potencialitats en el màrqueting empresarial (i polític) …Fa temps llegia que el fons d’una web influeix en quin tipus d’elecció vol fer el consumidor… per exemple un experiment posava de manifest que un fons verd provocava als internautes que cercaven cotxes centrar-se en el tema de cost, mentre que amb un fons més relluent com el vermell, es prioritzava la seguretat…

Ser conscient del priming pot fer-te millorar els estats d’ànims previs a les reunions, millorar l’assertivitat de les nostres presentacions, encentar amb força i il·lusió el dia… Com? A un els pot anar bé escoltar abans el discurs a Stanford de Steve Jobs, a d’altres veure fotografies de vacances, o bé llegir alguna cosa entretinguda …

Parlant de lectura, un bon consell per aquells que diàriament han de liderar equips i prendre decisions és haver llegit tant als clàssics com estar al dia dels darrers assajos sobre management per tal puguin aflorar inconscientment les bones idees…. Per exemple, una bona obra que em va caure a les mans fa uns mesos fou “Esquivar la Mediocritat” de Xavier Marcet.

En ella l’autor posa damunt la taula molts i molts titulars… Em quedo amb què, d’entrada, les organitzacions per sobreviure en el món transparent en què vivim, dependran a banda dels bons productes i serveis, de la seva autenticitat posada a prova diàriament. Per exemple en el sector públic assistim a un cert perill de postureig en relació al govern obert i la transparència… On no hauria de significar tan sols publicar les actes, les agendes dels electes, a establir un mínima partida pressupostària participada, a retre comptes d’accions ja decidides… Passa per implicar als ciutadans veritablement en el disseny, a què els ens públics enlloc d’entaforar informació al portal de transparència on la gent no hi entra o li resulta difícil trobar res, posem la informació fàcilment localitzable a la web o les xarxes socials, o bé, que siguem capaços de què es publiquin sense filtres indicadors de totes les polítiques públiques, fins i tot aquelles que no funcionen…

En segon lloc, la necessitat de superar l’autocomplaença i tant per part de les grans empreses, administracions públiques com a vegades dels propis autònoms… Sempre, sempre, sempre podem aprendre si sabem escoltar a joves, a innovadors… i si posem en dubte que ho fem perfecte…

I en tercer lloc,a la necessitat d’actuar ràpidament, jo afegeixo a deixar endarrere la por a fracassar de les organitzacions o al “ja en parlarem”, per desgràcia present en el nostre dia a dia…

De ben segur que rellegir algun llibre una estona abans d’alguna activitat professional pot ser d’interès per passar d’un “mode apàtic” a un “mode positivista i proactiu”. S’accepten recomanacions!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s