L’elaboració democràtica de la Constitució 1

Jordi Pacheco
Jaume López

Catalunya és a les portes d’un canvi constitucional. Tot i que la Constitució de 1978 encara és jurídicament vigent, la majoria de la població en desitja una altra i qualsevol via de sortida de l’actual crisi política, sigui un procés d’independència o bé un procés constituent a tot l’Estat espanyol, passa per elaborar una nova Constitució o reformar-ne l’actual. Aquesta haurà de contenir necessàriament importants elements de millora de la qualitat democràtica del nostre sistema polític.

Un país d’alta qualitat democràtica requereix les disposicions constitucionals adequades però, sobretot, requereix canviar la cultura i les pràctiques polítiques i administratives per adaptar-les als principis del Govern Obert, per utilitzar el terme que el president Obama va posar en circulació el 2009 per referir-se a l’estratègia d’aproximació i generació de confiança entre institucions representatives i el conjunt de la població (transparència, col·laboració i participació ciutadana).[i]

El “business as usual” és insostenible en un context de profunda desafecció ciutadana envers les institucions representatives actuals, en especial els governs, els parlaments, els partits i els conciutadans amb responsabilitats de lideratge i decisió, als qui anomenem amb certa condescendència “polítics”, i si volem resultats diferents haurem d’actuar de forma diferent.

Amb majors o menors adaptacions, encara funcionem amb l’esquema sorgit de la Revolució francesa en què unes institucions representatives, en certa manera elitistes, determinen l’interès general. En front, apareix la visió alternativa basada en la democràcia directa, més teòrica que real. Afortunadament, en les darrers dècades hi ha hagut canvis conceptuals sobre la democràcia, que han vingut acompanyats de pràctiques, mètodes, instruments i tecnologies innovadors basats en la participació, la claredat d’objectius i el retiment de comptes i que aprofundeixen en la relació representativa de partits, parlaments i governs amb relació el conjunt de la ciutadania per tal de revertir la desafecció ciutadana.

En definitiva, l’aplicació del Govern Obert en l’elaboració de les Constitucions és l’objecte del monogràfic que teniu a les mans que, a més, pretén tenir orientació pràctica per esdevenir una eina útil per dissenyar el procés d’elaboració constitucional a Catalunya. Per aconseguir una visió el més complerta possible, hem anant més enllà de la ciència política i la sociologia i hem incorporat visions d’altres disciplines com la filosofia o el dret. En concret, el monogràfic ha comptat amb els col·laboradors següents:

[i] Bernd W. Wirtz i Steven Birkmeyer. 2015. Open Government: Origin, Development, and Conceptual Perspectives. International Journal of Public Administration. Vol 38, Issue 5.

Un comentari

  1. Retroenllaç: MONOGRÀFIC: L’ELABORACIÓ DEMOCRÀTICA DE LA CONSTITUCIÓ « Àmbits de Política i Societat

Deixa un comentari