La Sociologia i la Ciència Política salten al camp de futbol Respon

Xavi Crehuet i Niubó
Politòleg, col·legiat al COLPIS i col·laborador en programes esportius a diferents mitjans de comunicació. Treballa al servei de Comunicació de l’Ajuntament de Banyoles.
@xavicrehuet

Cada any són més els graduats en Sociologia i Ciències Polítiques, que se sumen als llicenciats. Si som més, haurem de buscar nous mercats professionals. I és que sense sortides laborals una professió ni té futur ni prestigi. Haurem de buscar nous nínxols de mercat, fins i tot espais de treball impensables o on no hem tingut mai presència.

Hi ha un àmbit on no hi hem posat els peus però on tenim un bon grapat d’oportunitats. Un àmbit amb pressupostos alts. Estic parlant del futbol. Perquè un club de futbol no pot tenir en plantilla politòlegs i sociòlegs? Són grans empreses o entitats amb pressupostos astronòmics. Fins i tot alguns clubs de futbol tenen més pressupost que els ajuntaments de la seva localitat com ara Eibar (Guipuzkoa) o Vila-real (Castelló de la Plana).

article futbol Xavier Crehuet

La passió del futbol també la podem estudiar,a la foto el camp d’Anduva a Miranda de Ebro en un partit de segona divisió. Foto: Xavi Crehuet.

Tots hem vist com declaracions de jugadors de futbol plenes de tòpics i faltats de contingut omplen minuts i minuts d’informatius. No seria més interessant que els clubs oferissin informació sociològica i politològica sobre la seva afició i els seus jugadors? No interessa més estudiar i conèixer com són les penyes dels clubs? O com influeix un equip a la seva ciutat? O com influeixen els equips de futbol als ciutadans? Per què no es pot estudiar científicament el futbol des de la nostra especialitat? Professionals treballant a cada club per tenir informació que ara no s’aconsegueix.

Ah! I pels que em diguin que troben molt interessants les declaracions dels futbolistes, no creuen que encara els hi seria més interessant que s’estudiés el comportament habitual dels seus futbolistes? Amb un simple qüestionari al vestidor nosaltres som capaços de saber gustos i comportaments habituals d’aquestes estrelles de la societat.

Però també som professionals especialistes en participació ciutadana. Els aficionats del futbol estarien encantats en tastar les nostres tècniques qualitatives i quantitatives de participació ciutadana. Tenir monotoritzades les opinions dels abonats seria d’utilitat pels directius dels clubs. Si el protocol i la comunicació s’han fet un espai en les estructures professionals dels clubs perquè no ho poden aconseguir les noves àrees de participació de l’abonat o d’estudis socials?.

En aquest sentit, i en aquesta línia, ja hi ha en funcionament el projecte El futbol identifica (amb el compte de Twitter @sociedadyfutbol) i que ha tingut un programa de ràdio a Digital Hits FM.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s