Per molts anys! Respon

Transcripció del discurs que la Degana del Col·legi, la sra. Anna Parés, va pronunciar en l’acte de commemoració dels vint-i-cinc anys de la nostra entitat l’1 de desembre de 2014 al Palau Macaya de l’Obra Social “la Caixa”.

 

Degans, representats de l’Obra Social de “la Caixa”, membres de la junta, col•legiades, col•legiats, amics… Avui celebrem el 25è aniversari del Col•legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya, aquí, al Palau Macaya. 25 anys són molts anys!

L’assemblea extraordinària de constitució va tenir lloc el 21 de novembre de 1989, 11 dies després de la caiguda del mur de Berlín. Tinc entès que la iniciativa va ser majoritàriament de professors de la UAB, quan la primera promoció de sociologia i ciències polítiques va finalitzar els estudis.

Els inicis van ser difícils i van servir per crear una estructura. En són testimonis Jesús Maria Rodés i Montserrat Treserra (1992), els dos primers degans. L’etapa del tercer degà, Joan Botella (1999), va ser de consolidació i creixement. La següent (des de 2005), de continuació i combativa amb la crisi, aquests últims anys intentant optimitzar recursos escassos.

Juli Busquets, Joan Costa, Raimon Bonal, Enric Renau, per a tots ells, un record afectuós i expressar el nostre agraïment per la seva dedicació durant la primera desena.

Només quatre apunts:

En 25 anys, hem canviat 6 vegades de seu. Hem redactat dos estatuts (aviat, però, haurem adaptar-nos a la propera llei de l’exercici de les professions titulades i dels col•legis professionals), un codi de bones pràctiques i uns quants plans estratègics.

Recordeu que abans érem el Col•legi de Doctors i Llicenciats en Ciències Polítiques i Sociologia de Catalunya. Ara som coneguts com Col•legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya (2006), nom amb un caire més professional, més d’acord amb els nous temps.

Primavera de 1996, fa 18 anys. Dos estudiants de la UAB, Roger Sunyer i Laura Giménez, van tenir la iniciativa d’editar una revista coneguda com a Àmbits de Política i Societat. Ahir en paper, avui com a bloc digital, amb 55 números editats (una mitjana de 3 per any).

El primer titular va ser “Opinions mesurades. Enquestes, estudis i sondejos d’opinió”. Tractava de les enquestes, que és la matèria per la qual són més coneguts els sociòlegs. El darrer es titula “La cruïlla europea”, i en breu es penjarà “La transformació del sistema de partits”, tema que ara és motiu d’estudi per als politòlegs.

Fem formació post-universitària per garantir la competència dels col•legiats, els acompanyem al llarg del seu itinerari professional. Organitzem cursos de tota mena: sobre treball als barris, sobre mediació comunitària, projectes europeus, el màster en tècniques d’investigació social aplicada (TISA). Només l’any 2014 hem organitzat 25 cursos.

Una de les nostres dèries és reforçar l’ocupabilitat i la professionalització de les persones col•legiades per afrontar amb èxit les dificultats que presenta el canviant mercat de treball. Amb el suport de l’Obra social “la Caixa” dediquem esforços a l’orientació professional i l’assessorament personalitzat. A més, podem dir que de gener a novembre la nostra borsa de treball a Internet ha rebut 330 ofertes i 45 orientacions.

Des de molt aviat, en temps de la Marta Noguera, vam fer una aposta per a les noves tecnologies. Aquestes han permès que els col•legiats facin xarxa online, compartir més informació i multiplicar la participació sense importar si es viu a Lleida, la Seu d’Urgell, Terres de l’Ebre, Olot, el Maresme, Brussel•les (a on organitzarem la nostra quarta visita) o als Estats Units. El nostre web rep 80.000 visites cada any, i a més afegim els seguidors de Twitter (1800) i facebook (1.700), els dos butlletins electrònics. Res a veure amb una gran organització, però n’estem orgullosos.

Hem generat complicitats amb la societat i les institucions. Només diré alguns exemples. Participem en el Comitè Assessor de Mediació (en l’àmbit del dret privat), del departament de Justícia, el Consell municipal de Benestar Social de l’Ajuntament de Barcelona, l’Acord Ciutadà per a una Barcelona Inclusiva de l’Ajuntament de Barcelona, la Taula per a la Infància i Adolescència de Catalunya o l’Agenda 21. També som presents al Fòrum d’Entitats per la Reforma de l’Administració (FERA), al Consell Assessor d’Estudis de Dret i Ciència Política de la UOC o a la junta directiva de l’Associació Intercol•legial. També participem en alguns programes de l’Associació Catalana de Sociologia.

Amb ICPS portem molts anys organitzant conjuntament tota mena de debats post-electorals. També hem organitzat alguns debats amb el CIDOB. Tenim relació amb l’Ilustre Colegio de Politólogos y Sociólogos de Madrid i amb els nostres homòlegs en d’altres comunitats autònomes, amb qui vam organitzar una trobada l’any 2001 a Barcelona. Tenim molts més exemples que trobareu a la memòria anual.

Hem treballat de valent perquè la nostra professió sigui coneguda i reconeguda, consolidar la imatge de la professió i la seva funció social. Objectiu assolit, però, gràcies també als departaments de sociologia i ciència política de les universitats catalanes, els instituts, fundacions i entitats del sector i a tots els sociòlegs i politòlegs que treballen les administracions, les assessories, les empreses o són freelance.

Som xarxa professional, som espai obert de debat i d’informació, tenim presència corporativa i ens hem convertit en un referent, potser som petits potser som mitjans però l’esforç és gran, som útils, flexibles al canvi i amb empenta de cara a noves oportunitats. Estem reforçant el nostre propi espai en el món professional, tot i que el límits de moltes professions titulades cada dia que passa es fan més difusos.

Als membres de les diferents juntes, a les persones que hi han treballat, a les que han col•laborat amb nosaltres, els que hi ha dedicat moltes hores de forma voluntària, els que ens han ajudat, als propis col•legiats i col•legiades, moltes i moltes gràcies. Seguim fent col•legi! Per molts anys!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s