article coaching polític

Coaching i lideratge polític en societats complexes 2

Carles Adamuz
Politòleg i coach. Founder director de Coma.
Director acadèmic del Postgrau en Coaching i Lideratge Polític de la UB
carles@wearecoma.com

Actualment, el context de canvis complexos que afecta l’esfera pública demana reinterpretar l’exercici del poder i, alhora, desplegar noves formes d’entendre la governança, la intervenció pública i l’acció col·lectiva.

Els lideratges publicopolítics d’avui, aquells que vulguin constituir-se com a veritables catalitzadors del canvi, necessiten de professionals que no només els ajudin a articular un horitzó per adreçar-nos-hi -des de les intel·ligències cognitiva, estratègica i operativa-, sinó també d’aquells que els acompanyin a elaborar i treballar explícitament les pròpies condicions interiors des de les quals actuen, bo i aprofundint -des de les intel·ligències emocional, social i existencial- en la dimensió personal i reflexiva d’aquests lideratges.

Una de les iniciatives més serioses que hi dóna resposta és aquella que acompanya aquest tipus de lideratges des del coaching polític, un servei professional, confidencial i d’alta qualitat que, amb un elevat nivell d’ofici i qualificació tècnica, complementa i en cap cas se solapa amb aquells serveis d’assessorament de l’acció pública que tindrien a veure amb l’aspecte més conductual de la projecció exterior del personatge públic.

El coaching polític invita el líder a fer una pausa necessària per repensar-se i innovar-se amb sentit en l’esfera professional i personal, a partir d’un procés tranquil d’indagació interior que vol contribuir a recentrar-lo en si mateix, actuant de mirall, i a donar-li un sentit transcendent a la seva tasca i a la seva vida. I, alhora, és un envit a distanciar-se del soroll eixordador de l’acció pública diària en què aquest interactua, per després retornar-hi.

Els professionals del coaching especialitzat en entorns publicopolítics ofereixen a aquest tipus de lideratges un acompanyament que dóna suport a la millora de l’acompliment en l’exercici del poder des d’una governança de la cosa pública més conscient i responsable. I, a més, vol contribuir a transformar la societat des del subjecte a partir de l’anàlisi del sentit de la seva actuació; és a dir, des de la indagació d’allò que s’està fent, des d’on s’està fent, des del per a què s’està fent, i des dels valors que s’hi estan posant en joc.

Així mateix, aquest tipus d’acompanyament professional parteix de diverses estratègies bàsiques que permeten definir millor l’exercici d’aquests lideratges. En aquest sentit, se centra, entre d’altres aspectes, en a) l’expansió dels marcs mentals de qui té la missió de governar (narrativa estratègica, llenguatge, generació d’alternatives i solució de problemes), b) el potenciament del lideratge personal (autoconsciència, autoconfiança, autocontrol, empatia, motivació, competència social), c) el rearmament ètic de la coherència entre allò que el líder fa com a personatge públic i allò que és com a persona privada (continuum ser–fer–tenir), i d) la millora de les capacitats d’interiorització, representació i comunicació d’una identitat i d’uns valors socials (coherència del missatge).

L’abordatge de cadascuna d’aquestes estratègies i el treball d’aquestes qüestions té un pes relatiu en funció de la fase del cicle de vida política en què es troba el líder -adquisició, exercici o traspàs del poder-, tot i que el coach polític acompanya els lideratges a fer front a reptes que tenen a veure amb la gestió de cinc dimensions que convé fomentar en qualsevol d’aquestes fases, des de l’aspecte personal, el rol públic i la projecció social: a) les percepcions i la representació del món, b) el món emocional, c) els pensaments i les creences, i d) l’acció.

En aquest context, el diàleg entre el polític i el coach es converteix en un instrument estratègic per analitzar, descobrir, canviar i adoptar nous hàbits de comportament en què el client es fa més conscient i responsable dels seus actes, els controla i influeix positivament en el seu entorn.

El mètode d’intervenció del coaching polític analitza els objectius (a curt, mig i llarg termini), la situació actual (construcció del futur des de la realitat present), les opcions (estratègies alternatives que poden adoptar-se), i la voluntat i compromís per dur a terme un pla d’acció i millora dissenyat per assegurar l’assoliment dels reptes plantejats.

Mitjançant aquesta metodologia s’acompanya el líder a alinear el seu projecte polític i personal, a mapejar el seu entorn i a proposar fites que resultin amb els millors resultats possibles, a través d’una conversa transformadora que es teixeix per assolir aquests fins des d’una versió millorada d’un mateix, que empeny el líder (coachee polític) a ordenar el seu coneixement o sentit de realitat.

Només després d’haver indagat en la consciència de la finalitat (què vol fer) i la possibilitat (què pot fer), però també en el coneixement de la instrumentalitat (què cal fer) i en el sentit de l’oportunitat (quan cal fer-ho) i la raonabilitat (com cal fer-ho), el líder es troba amb millors condicions de proposar el canvi convenient i la decisió possible.

En definitiva, el coaching polític es presenta com una manera més d’acompanyar els lideratges, essent una aposta per restaurar la grandesa de la política dels valors, des de la pràctica compromesa, i per enriquir una societat responsable al segle XXI.

Perquè, en termes weberians, avui més que mai calen lideratges ètics i eficaços que pensin i imaginin l’art de l’impossible per després ser capaços de poder inspirar allò que és possible.

2 comments

  1. Retroenllaç: Coaching polític i lideratges públics en societats complexes | Coma

  2. Retroenllaç: Coaching político y liderazgos públicos en sociedades complejas | Coma

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s